Redrose Developments Ltd. Dutch

Redrose Developments Ltd.

Als een van de zes partners doet Redrose mee aan het ERASMUS project ‘Feed the world in 2050’. Dit project bestaat uit drie Franse partners, twee partners uit Ierland en één partner uit Nederland. De deelnemende studenten variëren van basisschool leerlingen tot middelbare school leerlingen tot studenten van een hogeschool. Het projectteam bestaat verder uit een planktonexpert uit Frankrijk en Redrose als industriële partner.

De Ierse focus ligt binnen dit project op nadenken over hoe zeewier gebruikt kan worden als eiwitbron van de toekomst. De 14 student uit het brugjaar van Our ladies in Belmullet hebben hiervoor onder goede begeleiding gekeken naar de voedingswaarde van verschillende wieren. Ze hebben geleerd om verschillende eetbare en smaakvolle zeegroenten te identificeren en hebben hier verschillende recepten mee gecreëerd.

In november 2017 was de beroemde chefkok Jo Shannon de host van een avond waarop de studenten meededen aan een ‘cook-off’.  Hierbij wonnen ze leuke prijzen en hebben ze een verscheidenheid aan kleurvolle, gezonde en smakelijke gerechten gemaakt.

Dit jaar 2017 hebben de studenten een uitwisseling gehad met de Franse studenten uit Quimper en hebben ze de lokale gemeenschap en politici betrokken om aandacht te krijgen voor dit project en haar doelen.

De introductie van project senator Rose Conway-Walsh tijdens bowlen met studenten en een dinertje bij ‘the Gateway’.

De betrokkenheid van een breder publiek was een van de belangrijkste doelen van dit project en dus zijn de studenten van 2017- 2018 actief betrokken geweest bij ‘the Explorer’s program’. Ze hebben publieke scholen bezocht om te praten over hun ervaringen en om te helpen bij het uitzoeken van een winnaar van de Ocean Science competitie.

De overhandiging aan de brugjaarstudenten van 2018-2019 was een kleurrijk, smaakvol en muzikaal evenement waarbij uitgenodigde gasten de nieuwe studenten een enerverend jaar toewensten met nieuwe recepten en ideeën over hoe de consument gemotiveerd kan worden om meer zeewier te eten.

…………………

Zeewier vissoep                     Ierse mos mousse                            Zeewier scones                                .

De 14 brugjaar studenten van dit jaar zijn op bezoek geweest in Leeuwarden waar zij ontvangen en gehost werden door oudere studenten die actief betrokken zijn bij het onderzoek naar algen en experimenteren met algenrecepten die op grote schaal geproduceerd kunnen worden met behulp van de faciliteiten binnen de hogeschool.

De Ierse studenten van beide groepen zijn beziggeweest met het maken van voedsel van zeewieren door het identificeren van een breed scala van deze eetbare zeeplanten. De gecreëerde recepten worden opgenomen in het boek dat gepubliceerd wordt als onderdeel van deze samenwerking.

Als erkenning van de gezondheidseffecten en de commerciële potentie van zeewier hebben de studenten ook hun eigen zeepjes gemaakt waarin ze zeewier verwerkt hebben. De natuurlijke voordelen van bepaalde zeewieren zijn de vochtinbrengende eigenschappen en het gebruik voor de gevoelige huid. Veel mensen merken ook dat zeewier een goede methode is om effecten van huidaandoeningen zoals Psoriasis en eczeem te verminderen.

De studenten bestuderen zeewierculturen volgens het QQI level 5 format. Dit betrof onafhankelijk onderzoek doen en studenten die elkaar dingen leren. Deze betrokken groep studenten gaat hierna een bezoek brengen aan een locatie waar zeewiersporen gekweekt worden en waar ze leren hoe zeewieren verbouwd worden door het Marine Institute in Galway.

De focus op lokale participatie is hoog binnen dit project. De studenten hebben een cursus gehad in het radio-interview. Ze hebben daarbij materiaal verzameld en professioneel interviews voorbereid met de inwoners van de lokale gemeenschap. De studenten bedachten dat de grootste uitdaging zou zijn om de perceptie over zeewier te laten veranderen. Het afnemen van interviews en het begrijpen van de huidige kijk op zeewier en zijn potentiële toepassingen waren de eerste stappen in het veranderen van deze kijk. In samenwerking met de internationale filmmaker Richie O’Donnell gaan de Ierse studenten een korte film maken over hoe de houding tegenover zeewier aangepast zou kunnen worden.

Het ontmoeten van lokale invloedrijke mensen wordt ook gezien als een van de belangrijkste punten in het samenwerken met de lokale gemeenschap.

Hier staan de studenten op de foto met lokaal raadslid Theresa Whellan.

Belangrijkste resultaten en producten:
·        InterNAtionale en culturele uitwisseling

·        Focus op ‘feed the world in 2050’ met zeewier als toekomstige eiwitbron

·        Het maken van een receptenboek

·        Het betrekken van een breder publiek

·        ondersteunen van kernonderwerpen

·        het identificeren van economische en gezondheidswaarden

·        Het maken van De film – Het iersche perspectief op gedrags verandering

·        Het maken van een commercieel product door het gebruik van zeewier

·        Leren over het gebruik van nieuwe media